ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ (ΑΡΘΡΟ ΥΠΤΓΟΥ Ε.Α. ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΒΟΥΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΣ)


    Πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, ανάμεσα στα μεγάλα λόγια και στην ζωή και η ειλικρίνεια μετριέται με τις πράξεις!

    Τα διπλά βιβλία δεν κρύβονται μόνο στα συρτάρια των γραφείων, αλλά πολύ περισσότερο μέσα στις συμπεριφορές των ανθρώπων.

    Για τον λόγο αυτό, οι μπασμένοι στο νόημα, παίρνουν τα μέτρα τους. 

    Αντί «να έρθεις να κουβεντιάσουμε», σου λένε «να έρθεις να λογαριαστούμε».

    Να μετρηθούμε δηλαδή στα λόγια και τις πράξεις!

    Είναι να κλαίς και να γελάς, με τους αρμόδιους επιτήδειους, που έχουν τσακωθεί με την αλήθεια και όμως κουνάνε το δάχτυλο και δίνουν συμβουλές!

    Είναι επίσης δεδομένο, ότι για να είναι καθαρές οι κουβέντες, πρέπει να είναι καθαρές και ανάλογες οι πράξεις!

    Η αδιαφάνεια και η μεθόδευση των εξελίξεων δημιουργούν πάντα ανησυχία και έντονο προβληματισμό!!!

    Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των ΕΔ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την περιβόητη Αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), οξύνεται περαιτέρω με τα θέματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις Ανωτάτων και Ανωτέρων Αξκων, θέματα τα οποία αναδύονται στην επικαιρότητα.

    Βασικά συστατικά του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι:

    - Η δυνατότητα να εκφράζεται η λαϊκή Βούληση.

    - Η αποκέντρωση των εξουσιών.

    - Το Κράτος Δικαίου, η Διαφάνεια και η Πολυφωνία.

    Οι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκλογικές αναμετρήσεις, στον βαθμό που αλλάζουν τα πρόσωπα που έχουν εξουσίες, επιβεβαιώνουν την έκφραση της λαϊκής Βούλησης.

    Η ύπαρξη και λειτουργία του Συντάγματος, της Δικαιοσύνης, του Κοινοβουλίου, της Ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας και των Ανεξάρτητων Αρχών, θέτει περιορισμούς στην εξουσία της κάθε κυβέρνησης και του κάθε πρωθυπουργού. Στην Δημοκρατία κανένας δεν διαθέτει απόλυτη εξουσία και ο πλέον ταπεινός οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και βιολογικά, έχει απαράβατα δικαιώματα!!!

    Κράτος δικαίου σημαίνει πως σε μια Δημοκρατία, ο νόμος βρίσκεται πάνω από τον εκάστοτε, πρωθυπουργό ή πρόεδρο, την εκάστοτε Κυβέρνηση, τους Υπουργούς και τον κάθε ισχυρό οικονομικό παράγοντα!!!

    Η έλλειψη διαλόγου, η αδιαφάνεια και η μονομέρεια αποτελούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, προκαλώντας δυσπιστία των πολιτών, αναποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων και υπονόμευση της Δημοκρατίας.

    Η σημασία του διαλόγου

    Ο διάλογος είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η δημοκρατική διακυβέρνηση. Μέσω της ανοικτής συζήτησης, τα διαφορετικά συμφέροντα, απόψεις και ανάγκες βρίσκουν πεδίο συνεννόησης και ισορροπίας. Όταν όμως ο διάλογος απουσιάζει, δημιουργούνται πόλωση και αποξένωση των πολιτών και της εξουσίας και οδηγεί σε αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

    Η αδιαφάνεια ως πηγή διαφθοράς

    Η διαφάνεια αποτελεί βασικό εργαλείο ελέγχου και λογοδοσίας. Ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια αφήνει χώρο για διαφθορά, κακοδιαχείριση και ευνοιοκρατία. Όταν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς και γιατί λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

    Η μονομέρεια και οι κίνδυνοι της συγκέντρωσης εξουσίας

    Η μονομέρεια στη λήψη αποφάσεων δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η εξουσία συγκεντρώνεται σε λίγους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες και οι απόψεις των πολλών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυταρχικές πρακτικές, περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων και αποδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα κράτος που λειτουργεί μονομερώς αγνοεί τη δύναμη της πολυφωνίας, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόοδο και την καινοτομία.

    Οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία

    Οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες δεν περιορίζονται μόνο στον πολιτικό τομέα. Η έλλειψη διαλόγου, η αδιαφάνεια και η μονομέρεια έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται λόγω των άνισων ευκαιριών που προκύπτουν από την έλλειψη διαφάνειας και πολυφωνίας.

    Η «του ενός ανδρός αρχή», ίσχυε την εποχή του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ, μέχρι το 1715, στο Βασίλειο της Γαλλίας. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ελλάδος, εν έτει 2024!

    Δυστυχώς, ο θεσμικός κατήφορος, στον οποίο ολισθαίνει το ΥΠΕΘΑ είναι έντονα ορατός καθώς για δεύτερη φορά, σε διάστημα μόλις σαράντα (40) ημερών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, «ζήτησε» από τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ την υλοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις παραβιάζοντας, αν και νομικός αναίτια, απροκάλυπτα και σκόπιμα, τους νόμους.

    Όπως στις 10 Δεκ 2024, με έκτακτες κρίσεις εκκαθάρισε την ηγεσία του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ, έτσι και την Παρασκευή 10 Ιαν 25 το ΣΑΓΕ, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, υιοθέτησε την ερμηνεία ότι «αυτεπάγγελτα», σημαίνει κατόπιν εντολής!

    Τα αναφερόμενα παραπάνω, σε συνδυασμό με την προ τριμήνου, απόπειρα αρπαγής του κτιρίου του ΜΤΣ, που τελικά δεν ευοδώθηκε χάριν της ετοιμότητας και άμεσης αντίδρασης της Ένωσης Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ), αλλά και της πρόσφατης και χωρίς καμιά διαβούλευση αποφάσεών του, που μεθοδευμένα καταργούν, στην ουσία το αυτοδιοίκητο του ΝΙΜΤΣ και το ΥΠΕΘΑ από εποπτεύον υπουργείο αναλαμβάνει αυθαίρετα το ρόλο διοίκησης, καθιστώντας τον κ. Υπουργό απόλυτο μονάρχη, εφαρμόζοντας την «Λουδοβίκειο Αρχή».

    Είναι πραγματικά κρίμα να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ένας προβεβλημένος Υπουργός, επικαλούμενος μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό με χρήση πομπωδών λέξεων και εκφράσεων.

    Στην εποχή μας, σε μια Χώρα στην οποία πολλές φορές ο νόμος είναι το δίκιο του οριακά παρανομούντος, το ηθικό είναι νόμιμο, το νόμιμο όμως, δεν είναι πάντα ηθικό.

    Εύχομαι να κάνω λάθος και φυσικά είναι αυτονόητο, ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα μετρήσει!


Υπτγος ε.α Ιωάννης Δεβούρος

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ
Νεότερη Παλαιότερη