Θεσσαλονίκη 26η – 28η Οκτωβρίου 2023: Εορταστικές Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το τετραήμερα από Τετάρτη 25 έως και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, στις 26 Οκτωβρίου 1912, τον πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο, και φυσικά την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ τον Οκτώβριο του 1940.

Σημαιοστολισμοί, φωταγωγήσεις κτιρίων, καταθέσεις στεφάνων, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή  Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, που θα διεξαχθεί ενώπιον της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Ν. Σακελλαροπούλου, Μουσική Επίδειξη από τους Τρεις Κλάδους του Στρατού, μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της πόλης, δοξολογίες και ομιλίες, λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνονται στο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη.

Με βάση το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μαζί με την εικόνα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου θα γίνει λιτάνευση και της εικόνας της Παναγίας της «Κορονιώτισσης» μετά των Χαριτοβρύτων Λειψάνων.

Την ημέρα εορτής του πολιούχου, θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενώ με βάση το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα διεξαχθούν Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και η Κατάθεση Στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών.

Αντίστοιχα και η Κατάθεση Στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων.

Στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ο Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Μαρία Καβαλά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί».

Οι μαθητές των σχολείων της πόλης θα παρελάσουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, στην παραλιακή λεωφόρο, με τη συμμετοχή πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Τέλος στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει Επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Τριών Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.


Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων 2023 Επέτειος 26ης - 28ης Οκτωβρίου

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Τε 25/10
Γενικός Σημαιοστολισμός
Τε 25/10
11:00
Λιτάνευση ιεράς εικόνας Αγίου Δημητρίου & Παναγίας της Κορωνιώτισσης
Τε 25/10
Ομιλίες & Εκδηλώσεις σε Σχολεία Δήμου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Πε 26/10
Γενικός Σημαιοστολισμός
Πε 26/10
08:00
Τελετή Έπαρσης της Σημαίας στο Λευκό Πύργο
Πε 26/10
11:00
Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης
Πε 26/10
12:30
Επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές
Πλατεία Αριστοτέλους
Πε 26/10
18:30
Εκφώνηση πανηγυρικού-Μουσική Εκδήλωση
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Πα 27/10
Γενικός Σημαιοστολισμός
Πα 27/10
10:00
Κατάθεση Στεφάνων από Μαθητές
Γ΄ Σώμα Στρατού
Πα 27/10
11:00
Μαθητική Παρέλαση
Οδός Τσιμισκή
Πα 27/10
12:30
Κατάθεση Στεφάνων σε Προτομές, Μνημεία , Ανδριάντες
Αντιπροσωπείες μαθητών

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Σα 28/10
Γενικός Σημαιοστολισμός
Σα 28/10
10:30
Κατάθεση Στεφάνου από την Α. Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Γ΄ Σώμα Στρατού
Σα 28/10
11:00
Στρατιωτική Παρέλαση ενώπιον Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου                                                                                                                                                                                
Νεότερη Παλαιότερη